Hogyan válassz elektromos palacsintasütő gépet?

Elektromos palacsintasütő teljesítmény igények

Fontos tudni, mekkora erővel számoljunk. Ha nagy a teljesítmény, hamarabb lesz kész a reggeli, amitől több marad a szuper elfoglaltságokra!

Teljesítmény Igények

Általában ezek a gépek 800-2000 watt között vannak. De mit jelent ez a palacsintákra nézve? Nézzük csak meg:

Teljesítmény (W) Jellemzők
800 – 1000 W Tökéletes otthoni használatra, lassúbb, de bőven elegendő a szokásos palacsintákhoz.
1000 – 1500 W Középkategóriás, gyorsabb sütés, családi nagy falatozásokhoz is jó.
1500 – 2000 W Profik eszköze, sebes és egyenletesen melegíti a serpenyőt, vastagabb palacsintákhoz, sok főzéshez kiváló.

A komolyabb masinák gyakran ügyesebben osztják el a meleget, ami elengedhetetlen, hogy a palacsinta se itt-ott süljön át. Ha még többet néznél meg, lesd meg a típusokat.

Energiafogyasztás

Ne felejtsük: ha nagyot akarsz, többet eszik. Azt is mérlegelni kell, milyen gyakran hajtod majd a cuccot, és akarsz-e spórolni az áramon. Nézzük a különböző teljesítmények energiazabálását:

Teljesítmény (W) Energiafogyasztás (kWh/h)
800 W 0.8 kWh
1000 W 1 kWh
1500 W 1.5 kWh
2000 W 2 kWh

Ne feledjük, hogy a megfelelő hőmérséklet-beállítás és sütési idő is bezavar az energiahasználatba. Ha érdekel, hogy tartsd karban a masinádat, nézd meg a tisztítás és karbantartás részt.

Ne feledd: egy jól átgondolt választás nem csak a palacsintád, de a villanyszámlád szempontjából is kifizetődő.

Lemezfelület és hőeloszlás összehasonlítása

Amikor új elektromos palacsintasütőt keresünk, ne hagyjuk figyelmen kívül a lemezfelület típusát és a hőeloszlás egyenletességét. Ezek a tulajdonságok nagyban meghatározzák, mennyire lesz örömteli és ízletes a palacsinta készítése.

Lemezfelületek típusa

A palacsintasütők lemezfelületeit alapvetően a következő verziókban találjuk meg:

Típus Előnyök Hátrányok
Tapadásmentes Egyszerű tisztítás, a palacsinták nem ragadnak le Idővel kophat, ha sokat használjuk
Rozsdamentes acél Tartós, nem lép reakcióba az étellel Bonyolultabb lehet vele palacsintát sütni, néha odatapadhat
Kerámia Kiváló hőeloszlás, környezetbarát Törékenyebb, nehezebb karbantartani
Indukciós Energiatakarékos, gyorsan melegszik fel Speciális edények szükségesek

Hőeloszlás

A hőeloszlás azt jelzi, mennyire egyenletesen oszlik el a hő a felületen. Ha a palacsintasütő jó hőeloszlással rendelkezik, a palacsinta minden része egyenletesen sül meg, így elkerülve a nyers vagy égett részeket. Íme, hogyan jellemzik a különböző felületek a hőeloszlást:

Lemezfelület Hőeloszlás Ideális hőmérséklet
Tapadásmentes Kiváló 180-200 °C
Rozsdamentes acél Közepes 200-220 °C
Kerámia Nagyon jó 180-200 °C
Indukciós Kiváló 160-180 °C

Amikor új sütőt szemelünk ki, ügyeljünk a kiválasztott elektromos palacsintasütő tulajdonságaira. Ezek az apróságok megváltoztathatják a palacsintasütési élményt.

Időzítő és Hőfokszabályzó Funkciók

Ezek a finom kis funkciók leveszik a sütés terhét a vállunkról, mintha csak a nagyi állna ott mellettünk: garantált finomság minden alkalommal.

Időzítő funkció

Az időzítő az igazi megmentő, mert őszintén, ki akar állandóan óvatoskodni, hogy nehogy tarkón csapja a süti katasztrófa? Csak beállítod, meddig süljenek a palacsinták, és ő szól, amikor kész – úgyhogy nincs több égett vagy nyers pita szerű palacsinta!

Funkció Időzítő beállítás
Automatikus kikapcsolás 5-10 perc
Csilingelő figyelmeztetés Kész palacsinta jelzés
Állítható időintervallum 1-10 perc

Hőfokszabályzó funkció

A hőfokszabályzó az igazi varázskezed, ami pont olyan, mint amikor a rádióban tekered a hangerőt a kedvenc számodhoz. Minden palacsintának megvan a maga tuti hőmérséklete, nem mindet lehet ugyanúgy sütni. Na de lássuk:

  • Vékony amerikai palacsintáknál elég csak lassan melegíteni, mint egy nyáresti grillezésnél.
  • Töltött palacsinták gyorsan meleg hő kell, olyan pezsgősen, amitől hamar kész lesz.

Egy jó régi forgatható gombbal állíthatjuk be, amitől úgy érzed, te vagy a séf a konyhában.

Hőmérséklet beállítás Ajánlott palacsinta típus
120-150 °C Vékony palacsinták
150-180 °C Töltött palacsinták
180-200 °C Amerikai palacsinták

A tapadásmentes felületek típusai

Mint a sütemények egy cukrászdában: változatosak, és mindegyiknek megvan a maga különlegessége. Nézzétek meg, milyen bevonat típusokkal találkozhattok, és miért lehetnek jók vagy kevésbé praktikusak.

Bevontípus Anyag Előnyök Hátrányok
Teflon PTFE Könnyű tisztítás, kevesebb zsiradék Nagy meleg nem barátja
Kerámia Kerámia Környezet és idő barátok Makacs ételragadványok
Titán Titán Kemény, mint a szög Árban is a menők között

Professzionális elektromos palacsintasütők

Ezek a masinák nem az átlag vasárnapi orosz palacsinta projekthez valók. Jobban passzolnak a zsúfolt éttermekhez, otthoni nagy bulikhoz, vagy amikor a szomszéd is odajön egy kis cukros csodának.

Jellemzők és funkciók

Nézzük, mit is kínálnak a profi palacsintasütők:

Jellemző Leírás
Teljesítmény Magasabb watt terhelés a villámgyors hevítéshez. Ne pazarold az időt várakozással!
Lemez átmérője Nagy felület, hogy akár 30 cm-es vagy nagyobb palacsintákat is süthetsz.
Hőfokszabályzó Szépen beállíthatod a hőmérsékletet különböző palacsintafajtákhoz.
Időzítő Segít a sütési idő követésében, hogy minden egyes palacsinta tökéletes legyen.

Ezek a jellemzők olyan gyors és hatékony palacsintakészítést tesznek lehetővé, mint amiről mindig is álmodtál.

Hőeloszlás és tapadásmentesség

A csúcskategóriás modellek okosan megoldják a hőelosztás kérdését, hogy a palacsinta mindig egyenletesen süljön. Az tapadásmentes felület mellett nem kell attól tarthatnod, hogy minden darabot külön harc kiszabadítani a sütőből. Könnyebb vele az élet… meg a takarítás is!

Vezetékes vs. vezeték nélküli modellek

Ha eljött az idő, hogy egy új palacsintasütőt szerezzünk be, érdemes kicsit körüljárni a vezetékes és vezeték nélküli modellek titkait. Mindkettőnek megvan a maga varázsa és persze néhány dolog, aminél érdemes alaposabb vizsgálódást tartani a kiválasztás során.

Vezetékes palacsintasütők

Ezek nagy népszerűségnek örvendenek a boltok polcain. Egy hosszan nyúló zsinórral csatlakoznak az áramforráshoz, tehát mindig készen állnak a bevetésre.

Jó oldalak Kevésbé jó oldalak
Egyenletes hőmérséklet Kevés szabad hely mozogni
Gyorsan felfűthető A hosszú vezeték néha utunkba áll
Gyakran olcsóbb Tárolása egy kicsit macerás

Vezeték nélküli palacsintasütők

Ezek főként azok kedvencei, akik szeretnek mindenfelé sertepertélni a konyhában. Ezek az eszközök általában tölthető akkumulátorral bírnak, így nincs szükség konnektor melletti pörgésre.

Jó oldalak Kevésbé jó oldalak
Mozgás szabadsága Az akkumulátor nem örökéletű
Könnyen elpakolható Hosszabb főzésnél nehezen tart melegen
Divatos küllem Gyakran drágábbak

Milyen szempontok alapján válasszunk?

Ha naponta megy a palacsinta-party, talán a vezetékes modellek a befutók. Viszont ha a rugalmasság többet nyom a latba, próbálkozzunk a vezeték nélküli modellekkel is.

A szerzőről

Shopping Cart